Zuzzu Rellone
Allah is the Best Planner
Friday, March 2, 2012 @ 1:31 AM | 2 Your Espresso



Assalamualaikum..






Alhamdulillah, tangan cek kembali menari di atas papan kekunci laptop ini, pada hari Jumaat yg kehujanan ini, cek mengambil peluang utk bercerita tentang kisah hidup amni. wahahaha rupanya ada yg sedang menunggu blog ini utk diupdate. ehemmm awat tak habaq, maaf la ye, okay mari kita mulakan .







Pada tahun 2012 ni, Amni menjadi pelajar lepasan SPM secara rasmi yg hanya berkerja utk membela lemak di dalam badan pada awal tahun itu. Namun segalanya telah berubah apabila Amni menuruti permintaan seorang ibu yg ingin melihat puteri tunggalnya ini sambung belajar di peringkat yg lebih tinggi iaitu STAM shortform kepada Sijil Tinggi Agama Malaysia bagi yg tidak tahu lah. dan setaraf dgn STPM. kenapa ramai yg taktau pun? tak femes pun? ye la  sebab tak ramai yg amek STAM ni, katanya susah lah, Arab tak power la, macam-macam, memang susah sebenaqnya, ye laa tada benda yg senang kan. Sesungguhnya, Amni langsung tidak mempunyai keinginan utk sambung belajar dlm bidang tersebut, tetapi demi ibunya yg tercinta, tak sanggup nak membantah ibu yg lebih mengetahui tentang masa depan anaknya, Amni akur juaa.. Peritnya perasaan Amni berlawan dgn nafsu dirinya sendiri, namun itu adalah jihad yg paling besar walaupun nampak mcm kecik kan? jangan hina ar :P






Ramai yg tanya, eh form 6 dah bole masuk? even tak keluar result lagi? eh pi sekolah hari hari la? eh jadi budak sekolah la? sambil buat muka geli, kononnya dah bosan kan, eh brapa taun ha? berjuta-juta soalan yg sama dikemukakan kepada Amni, namun dia masih tetap sabar menjawab soalan mereka yg sebenarnya tidak tahu menahu tentang STAM ini.. ada yg cakap STAM ni lesen utk pi main bola dekat Mesir. what the? apa kejadahnya dgn bola, hadoi dengan  lembutnya Amni menjawab soalan mereka, Ya dah boleh masuk walaupun tak keluar result lagi, Ya pergi hari-hari mcm budak darjah 1, sepatutnya bagi sapa yg amek form 6 ni dua tahun kan? tapi sekolah Amni hanya mengambil setahun sahaja utk belajar keseluruhan 10 subjek Bahasa Arab yg ada tu, bayangkan bagaimana Amni dan kawan-kawan belajar serta guru yg mengajar nak cover masa 2 tahun utk setahun sahaja? boleh ka? tidak menjadi masalah langsung kerana ada usaha, ada la kejayaan kan.. certain orang just study kat rumah pastu pi la amek exam STAM dkt pusat-pusat tertentu. cara ni bg orang Pro la tanpa bantuan guru kan, kalau Mumtaz mmg saluteeee ahhh!




Setelah itu, semasa alam persekolahan, guru-guru menimbulkan persoalan kepada semua pelajar STAM. betoika hampa suma ni nak amek STAM? ka nak mai isi masa lapang? ka mak ayah suro? ka taktau apa, mai tanpa arah tujuan? Amni kembali menggaru kepala yg tak gatal sambil memikirkan apa la jawapan sebenarnya kan dalam hidup dia. takpa tak penting benda tu, dia hanya tunggu result SPM. pada mulanya dia berfikiran begitu, sungguh kolot! kemudian, ustaz menceritakan pengalaman senior taun lepas, beberapa orang yg hanya bergantung dkt result SPM semata-mata then nak keluaq la kan, lepas tu depa buat tak heran ja masa belajaq, tak focus langsung, ye la bagi dorg, alaaa bukan nak amek pun, saja mai ja. ish ish ish! lepas tu masa keluaq result, tengok2 terok, U pun takmau terima, nahhh kena amek STAM jugak takdak pilihan len, kann dah kena. terok badan cek ooi nak cover pelajaran yg dah nak dekat 4 bulan belajaq hampa dok main main tu. Pesan ustaz ustazah, kalau hampa semua nak keluaq ka takmau ka belajaq betoi2, ilmu berkat insyaAllah dapat membantu kita. Amni kemudian tersedar bahawa pemikirannya selama ini salah, dia membetulkan dan tekad belajar dengan
niat ikhlas kerana Allah..



Seterusnya, kecoh kecoh tentang result kan, Ustazah berpesan kepada semua pelajar nya, Jangan terlalu berharap kepada kejayaan, Jangan mintak kt Allah kejayaan, Jangan yakin kita akan berjaya, kerana sekiranya kita gagal, kita akan 100% menyalahkan Allah. Betulkan kepercayaan kita kepada Allah dengan sentiasa mendoakan yg terbaik dalam hidup kita, kalau Allah bagi gagal, itu lah yg terbaik utk kita kerana Allah tau apa yg akan berlaku pada masa depan kalau kita berjaya, jadi Allah beri kegagalan tersebut. Sebaliknya kalau kita berjaya, itu juga yg terbaik utk kita, Alhamdulillah.. apa pun, doa yg terbaik, jangan berputus asa dengan apa jua result yg kita dapat nanti, kita dah usaha, tawakal kepada Allah, serah segalanya diiringi doa..






Sekian cerita Amni secara ringkas je nih, cewah! mungkin dah tak update sehingga lepas result. All the best kengkawan, ingat
Allah is the best Planner!




Older Post | Newer Post



Ya Allah..Engkau berilah ilmu yg bermanfaat kepada kami, kuatkanlah ingatan kami, jadikan lah kami orang-orang yg berjaya dan berguna..



Home of Story
Meet The Ladyy
Psssstt Psssttt :p
I love Them :p





FullMade By: SiGemukKyfi
Template By: Mr.Google
Image By: We Heart It