Zuzzu Rellone
Past is Never Equal to the Future .
Friday, July 1, 2011 @ 9:39 PM | 0 Your Espresso

Assalamualaikum (:

Selamat pagi ! Wan An ! Sobahalkhair ! Good Morning ! err apa lagi, hehe tatau dah, okay hari yg indah, tak hujan, hari Sabtu, ada yg sibuk dgn larian satu Malaysia segala, hahaha mcm kelako jer kan, hehe bagus sebenarnya utk mengeratkan silaturrahim di samping menjaga kesihatan gitu hehe !




Okay hari ini, apa tajuk kita ? haaa tgk title la kan, The past is never equal to the future, nak share tentang kegagalan, kenapa suka ckp pasal gagal nie ? tak best ahhh! Dak dak , dengaq cni, nak bg semangat balik nie dkt sapa yg gagal dlm pelajaran mostly , jangan la down , ada lagi masa dan peluang *nak habaq kat diri seniri sbenaqnya, uuuu :( 



sedih sedih sedih :(




Err takmau sedih sedih , meh kita tgk , istilah gagal nie berbeza-beza pada setiap org .

  • Pertama :  Orang yg rajin study, mmg pulon ah org kata, buku ni tak penah tak tinggai, pi merata suma kena ada buku, mmg nampak la potensi dia nak berjaya and nk dpt straight A , tapi skali kuaq result tak dapat pun straight A , haa tu lah istilah Gagal bg mereka .


mesti dia rasa arghhhh !


  • Kedua : ada pulak org yg mmg malas study, tak usaha langsung , kekadang tu mmg dah bajet ahh mst nk Gagal dah nie, takdak langsung inisiatif utk berjaya, haa org mcm ni ada masalah cket, normally background family la kan or masalah cinta segala suma tu . So, depa ni bukannya tidak berpotensi utk berjaya tapi just kena ada org bimbing kot,  Sila berjumpa dgn Kaunselor ye .

Jarjit : Dua tiga kucing berlari, macam biasa , gagal lagi :p


  • Ketiga : org yg Gagal sbb tidak berkemampuan utk berjaya dlm bidang akademik , haa zaman skrg nie, tak semestinya org yg tak dpt straight A tu tak berjaya dlm hidup dia okay, minda dan pemikiran manusia kena open! haa ramai org yg gagal dlm bidang akademik tapi bejaya dlm bidang selebihnya sprt ICT, sukan , dan sebagainya, so dia dah usaha dah , tapi nk bt cena , ada lagi rezeki dlm bidang lain , so jangan risau if tak bejaya masa SPM or PMR or UPSR. Kejayaan sedia menanti .
tengok Mail, dia ada kelebihan berniaga, dua singgit !



  • Keempat : org yang sengaja menggagalkan dirinya , hahaha bunyi mcm tak logic kan ? haa ada cekk , dia saja la nk gagal sbb masalah sendiri , contohnya , takmau dok asrama , so  sbg tanda protes , haa saja bg gagal ! nak bukti dkt parents mmg tak boleh stdy dkt asrama or scola tuh , haa parents kena paham ye kenapa anak2 bertindak sedemikian , jgn paksa atau dorg akan bt benda yg boleh merosakkan future , bawak2 laa berbincang utk kemaslahatan bersama , cewah! 

Yeah Gagal lagi ! =,=



dah tengok kn ? banyak konsep gagal nie , so ada yg tak dpt terima kenyataan, sampai bertindak melakukan sesuatu di luar hukum syarak gtu , haa jangan kawan2 , Allah marah, so meh kita tgk mcmana nak blajaq terima kenyataan nie .

tengok , hebat kan ?



  • terima hakikat bahawa tidak semua orang ditakdirkan utk mendapat Straight A 
  • terima hakikat bahawa kebolehan dan kelebihan kita ada dkt tempat len .
  • Sentiasa ingat bahawa kita hanya mampu berusaha, tapi Allah yg tentukan segalanya .
  • jadikan kegagalan sebagai faktor utk terus bangkit menuju kejayaan .
  • sentiasa bersyukur dgn apa yg diperoleh sebab Allah merancang benda yg lebih baik utk kita .
  • berfikir bahawa ramai lagi org yg tidak bernasib baik mcm kita .
  • tanam azam utk buat lebih baik dlm exam yg akn datang dan tidak akn mengulangi kesilapan yg sama .



kemon la kemon !





ada manyaaak lagi kan , cek pasti and confirm kawan2 sumaa tau, mcmana nk atasi kan kegagalan tu, alah bt la apa pun , tapi jangan putus asa , jaga hubungan kita dgn Allah, dengan ibu bapa, kawan-kawan, haa sebab kejayaan tidak bergantung kepada ilmu semata-mata tapi akhlak jugak mempengaruhi (:



Key of Success :)




Okay Thats all , jaga diri semuaa, all the best yaw , jumpa lagi , Salam :)




Older Post | Newer Post



Ya Allah..Engkau berilah ilmu yg bermanfaat kepada kami, kuatkanlah ingatan kami, jadikan lah kami orang-orang yg berjaya dan berguna..



Home of Story
Meet The Ladyy
Psssstt Psssttt :p
I love Them :p





FullMade By: SiGemukKyfi
Template By: Mr.Google
Image By: We Heart It