Zuzzu Rellone
Bulan Karnival Pahala
Sunday, July 31, 2011 @ 12:21 AM | 2 Your Espresso

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah..pejam celik pejam celik dah masuk Ramadhan yeee, ish ish cepat sungguh masa berlalu, ni lah salah satu tanda kecil kiamat kan, apabila masa terasa pantas berlalu, ok bukan tentang kiamat cek nak cerita, tapi nak ceta tentang bulan mulia nie, bulan ummat kan, haaa moh la kite manfaat kan bulan ni dgn sebaik-baik mungkin ,





so suma org da tau kan, ape kelebihan bulan nie, 
ish ish kalau tak tau tu, 
alamat dia __________ haha takmau kata pa lahh , 
meh la kita share sesame , antara kelebihannya ialah :

  • bulan turunnya al-Quran
  • pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan 
  •  ada malam lailatulqadar, malam lebih baik drpd seribu bulan
  •  segala kebaikan yg dilakukan akan dilipat gandakan sepuluh kali ganda
  •  org yang berpuasa ni, doa tak ditolak oleh Allah
  •  ada solat tarawikh, tada pada bulan2 len nii,




haa dan banyak lagi la kan,  so bila kita da tau kelebihan bulan tu, takan la kita nak dok sajaa, mesti la kena buat persiapan, bt checklist, perubahan yg akan kita lakukan, bukannya beli baju raya sesiap apa suma tu, yg tu tolak tepi dulu, tp kena la jugak kan sbb nak sambut raya,  cewah ! tak puase lagi ada hati nk ckp pasal raya, hoho okay persiapannya ialah :

- menjaga mata dari tgk benda pelik2 .
- jaga telinga dari dgr benda tak elok .
- jaga mulut dan lidah dari ckp benda yg tak berfaedah .
- jaga perut *ehemm bila makan tu, ingat2 ler sama org yg susah ,
- berjimat cermat, jgn membazir,
 wujudkan sifat Qanaah dalam diri .
- tingkatkan penumpuan khusyuk dlm solat .
- azam utk berhenti MEROKOK

- banyakkan doa, merayu kat Allah, *tanda sifat bersungguh2,
mcm tuuu....





- baca, fahami, hayati tafsiran Al-Quran, 
pelajari cara bacaan yg betul 




- menghadiri kuliah agama




- banyakkan bersedekah 
- kawal marah, banyakkan sabar
- sentiasa muhasabah diri .





ish banyakkan? haa makesure semuaa yg ada dlm checklist tu, buat even tak boleh bt semua, jgn tinggai semua pulek, haa lagi satu, kepada rakan-rakan yg akn menghadapi trial SPM, adik-adik pulak trial PMR dan mcm2 exam lagi tuu, jgn mengeluh sbb kita kena exam dlm bulan puasa, tp bersyukur dan ingat bahawa ada banyak rahmat Allah dan berdoa lah kepada Allah supaya dikuatkan mental dan fizikal kita. jangan jadikan exam sbg alasan takmau solat tarawikh plak yee, Allah..ruginya sapa yg tinggai dgn alasan mcmtu or sengaja kan, belum tentu kita akn jumpa Ramadhan yg seterusnya kan, so buat laa walaupun dua rakaat, 
InsyaAllah ada ganjaran menanti anda .






so sikit je perkongsian kita pada hari ni, esok nak puasa dah, jadi kalau kita puasa dgn penuh keimanan, ketaqwaan dgn harapan Allah akan ampunkan dosa kita bukan sahaja yg terdahulu, tapi yg akan datang, InsyaAllah, tak lain dan tak bukan, kita megharapkan maghfirah Allah dalam kehidupan kita . sekiann, ampun maaf dipinta kepada semuaaaa yg mengenali diri yg hina ini, 
kosong-kosong la ye, 
selamat berpuasa, semoga puasa kita diterima Allah ^_^


Salam Ramadhan Kareemm
from : me and teddy ^_^



Older Post | Newer Post



Ya Allah..Engkau berilah ilmu yg bermanfaat kepada kami, kuatkanlah ingatan kami, jadikan lah kami orang-orang yg berjaya dan berguna..



Home of Story
Meet The Ladyy
Psssstt Psssttt :p
I love Them :p





FullMade By: SiGemukKyfi
Template By: Mr.Google
Image By: We Heart It